Sleeping Beauties: Tuinplanten van de maand januari

Sleeping Beauties: Tuinplanten van de maand januari

Het verhaal achter Sleeping Beauties

Als de hele tuin nog slaapt, zorgen kornoelje (Cornus), Viburnum en pronkklokje (Enkianthus) met hun fraaie, soms gekleurde takken en opvallende lijnen toch nog voor een mooi schouwspel, vooral met een laagje rijp of sneeuw erop. En ook al lijken deze slapende schoonheden in ruste te zijn, er gebeurt intussen van alles in de planten. En dat openbaart zich sneller dan je denkt: het zijn vroege bloeiers, die vier seizoenen lang schoonheid te bieden hebben. 

Herkomst 

De Sleeping Beauties hebben allemaal een andere achtergrond. Kornoelje groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika, Viburnum wat zuidelijker in gematigde en subtropische streken op het noordelijk halfrond. En pronkklokje is inheems in het gebied van de oostelijke Himalaya tot Indochina, China en Japan. Voor alle drie geldt dat het jaarrond decoratieve, makkelijke en sterke sierheesters zijn met een rijke keuze in formaten en kleuren. 

Viburnum

Viburnum tinus is de populaire bladhoudende 'sneeuwbal' die bloeit met witte schermen en later staalblauwe bessen biedt. Viburnum daviddi is ook wintergroen en groeit lager met wat grover blad en robuustere bloemen. Viburnum x burkwoodii en V. bodnantense zijn naaktbloeiers die laat in de winter bloemen geven en pas daarna in het blad komen

Pronkklokje

Deze sierheester komt uit de heidefamilie waar ook Erica, Calluna en rododendron toe behoren. De E. campanulatus heeft klokjesachtige bloemen in wit roze en rood
of een mix van die drie.  De mooi gelaagde groeiwijze van de rechte hoofdtakken is een lust voor het oog.

Kornoelje

De meeste bekende kornoeljesoorten zijn Cornus mas die als naaktbloeier al vroeg in bloei komt en pas later blad geeft. Cornus alba en C. sanquinea zijn vooral bekend om hun winterlook met hun kale gescheurde takken in rood, geel, oranje of zwart. 

Waar je op moet letten als je Sleeping Beauties koopt

  • Als er genoeg knoppen zichtbaar zijn, dan is de kans dat de plant in de late winter en het voorjaar gaat bloeien groot. 
  • Als je de Sleeping Beauties laat in het seizoen koopt, dan kun je het beste de plant even extra controleren op rupsen en luizen.
  • Goed om te weten: bij de meeste planten is tegenwoordig een plantenpaspoort vereist.

Verzorgingstips

  • Kornoelje, Viburnum en pronkklokje staan alle drie graag op een plek in de volle zon, al kunnen ze ook halfschaduw aan.
  • Plant Sleeping Beauties diep zodat ze goed kunnen wortelen en kies een plek waar ze de ruimte hebben om te groeien. 
  • Viburnum en pronkklokje hebben graag humusrijke, zure grond die niet te droog is, kornoelje is niet kieskeurig over waar zijn kluit terechtkomt. 
  • Eens per jaar organisch bemesten wordt door alle drie op prijs gesteld. 
  • Viburnum en pronkklokje hoeven niet gesnoeid te worden, kornoelje kan desgewenst kort worden gehouden: beste snoeimoment is in maart of na de bloei. 

De beste plek in je tuin voor de Sleeping Beauties

Kornoelje, Viburnum en pronkklokje zijn mooie sierheesters die zelfs in de winter enthousiasme voor de tuin opwekken. Deze Sleeping Beauties staan het liefste op een lichte plek in de tuin met volle zon. Als de Sleeping Beauties tegen een rustige achtergrond (bijvoorbeeld een lege muur) staan, dan komen de fraaie lijnen van de takken nog beter uit.