Krulvaren

Krulvaren

Nephrolepis exaltata

Deze krulvaren (Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’) is een van de mooiste in zijn soort. En de soort Nephrolepis exaltata wordt al vaak de allermooiste soort kamervaren genoemd. Dat komt door het rijke, gekrulde en geveerde blad dat heel sierlijk overhangt en dat bij ‘Green Lady’ extra heldergroen van kleur is. ‘Green Lady’ blijft trouwens het hele jaar door groen.

 

De planten kunnen makkelijk een flinke maat bereiken: 50-60 cm in doorsnee is heel gewoon. Een groot voordeel van Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’ is dat deze varen het heel goed doet op een lichte, zelfs tijdelijk zonnige plek. Heel veel andere varens houden meer van lichte schaduw tot halfschaduw. Bovendien stelt ‘Green Lady’ minder hoge eisen aan de luchtvochtigheid.

Allemaal grote voordelen van deze schitterende varen. En als je dan ook nog weet dat de bladeren van deze plant een luchtzuiverende werking hebben – ze filteren vervuilende gassen en stofdeeltjes uit de lucht – dan weet je helemaal waarom ‘Green Lady’ een van de meest gevraagde kamervarens is.

 

Iets over het geslacht Nephrolepis

Er zijn wereldwijd ca. 30 soorten krulvarens die allemaal in tropische en subtropische gebieden voorkomen. De Nederlandse naam van deze groep varens heeft vaak gewisseld. Dat is ook logisch als je weet dat Nephrolepis is afgeleid van het Griekse nephros (nier) en lepis (schub). Dus zouden krulvarens evengoed niervarens of schubvarens kunnen heten. Maar die namen  zijn inmiddels  aan andere varensoorten toebedeeld.

De echte soorten krulvarens hebben een- tot viermaal gedeelde, soms tot wel 1 m lange bladeren. De deelblaadjes aan die bladeren zijn vaak golvend gekroesd. Aan die deelblaadjes ontstaan aan de einden van de zijnerven niervormige sporenhoopjes (vandaar dat ‘nier’ in de wetenschappelijke naam). In de bloemisterij wordt het blad van krulvarens heel graag als snijgroen toegepast.  Van de 30 soorten is Nephrolepis  exaltata de meest bekende. 

 

‘Green Lady’ en andere cultivars

‘Green Lady’ is een betrekkelijk nieuwe cultivar van Nephrolepis exaltata. De oudste cultivar – die overigens ook nog steeds wordt verhandeld, is ‘Bostoniensis’ die ook wel ‘Boston-varen’ wordt genoemd. Die cultivar werd al ca. 1870 in de USA (Boston) ontdekt en vermeerderd. Daaruit zijn weer tientallen andere kweekvormen ontwikkeld. Inmiddels worden er hele varengroepen binnen deze soort onderscheiden met meer of minder gedeelde bladeren, compacte of juist sterke groei, lichter of donkerder groen blad, gegolfd of tamelijk glad blad enz. ‘Green Lady’ behoort tot de groep krulvarens die vrij compact groeien en een mooie heldergroene bladkleur hebben.

 

Verzorging

De ‘Green Lady’ is een vrij makkelijk te verzorgen plant omdat deze minder eisen stelt. Gewone kamertemperaturen (18-23°C) zijn prima, maar zorg wel dat de temperatuur ’s nachts niet onder de 15°C komt. Die temperatuur verdraagt ‘Green Lady’ nog net, maar een minimumtemperatuur van 18°C is ook dan beter. Hoewel ‘Green Lady’ vrij veel licht verdraagt – en zelfs korte tijd direct zonlicht – is het toch beter om de plant wel licht, maar niet in direct fel zonlicht te zetten. Zoals alle varens houdt ook ‘Green Lady’ van veel water. Als je ervoor zorgt dat de varengrond waarin ze groeit voortdurend vochtig is, is dat prima. Maar voorkom dat er onder in de pot een laagje water blijft staan. Giet dat zogenaamde ‘stagnerende water’ liever even af.

Geef van maart tot september om de veertien dagen plantenvoedsel in een lage dosering in het gietwater.

‘Green Lady’ heeft wel voldoende voeding nodig, maar verdraagt dat alleen in lage concentraties. Tijdens de andere maanden geen voeding geven. Om de luchtvochtigheid op peil te houden, is het goed om regelmatig met een nevelspuit water over de bladeren te vernevelen. Het is aan te raden om ontkalkt water of regenwater voor het gieten en vernevelen te gebruiken. Dat geeft geen kalkvlekken op de bladeren.

GroenRijk heeft alles voor je om hard (mineraalrijk) water zacht te krijgen. Voorkom dat de plant wordt blootgesteld aan tocht of plotselinge kou. Net zoals alle krulvarens kan ‘Green Lady’ zich via uitlopers makkelijk uitbreiden. De oppervlakte van de potgrond kan al snel bedekt zijn. Als zoveel krulvarens wordt ook ‘Green Lady’ wel in laboratoria uit weefselkweek vermeerderd. Het kan zijn dat de plant die jij koopt, geen sporenhoopjes aan de onderkant van de bladeren vormt. Voor een gezonde groei maakt dat niets uit.

 

Luchtzuiverend

Het is bekend dat het blad van Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’ uitstekende luchtzuiverende eigenschappen heeft. Voor een gezondere atmosfeer in je huis of kamer!

 

Tip van de specialist!

Als jouw ‘Green Lady’ bleekgroene deelblaadjes vormt die ten slotte worden afgeworpen, staat de plant of in te droge of juist in te natte potgrond. Het kan ook zijn dat hij dan te donker staat. Je plant vertelt je na verloop van tijd dus zelf hoe goed hij het heeft.

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl