Plant van de maand: Echinacea - Zonnehoed

Plant van de maand: Echinacea - Zonnehoed

De zonnehoed (Echinacea purpurea) is een vaste plant die zeer rijk bloeit van juli tot en met september. De Echinacea is een prachtige vaste plant, met de Nederlandse benaming zonnehoed. De naam Echinacea is er vanwege de stekelige, droge stroschubben die de plant in het verhoogde hart van zijn bloemen vormt. Echinus betekent namelijk zee-egel.

Verzorging van de Echinacea - Zonnehoed

  • Grond: Alle Echinacea’s houden van voedzame, diep losse, goed doorlatende grond die wel iets vocht moet vasthouden. Kleiïge of lemige grond is het meest ideaal. Zorg bij zandgrond voor voldoende humus in de grond en mulch met compost rond de planten. Dat voedt de grond en gaat sterke verdroging tegen.
  • Beplanting: Als je een groepje Echinacea’s plant, kun je een onderlinge afstand van 40 cm aanhouden of plant er 9 per vierkante meter.
  • Standplaats: De Echinacea staat het liefst op een zonnige plek, maar kan ook goed gedijen op een plek voorzien van half schaduw
  • Water: Kan wat droogte hebben, maar geef extra water in warme, droge periodes
  • Bijzonderheden: Aan de zonnehoed worden geneeskrachtige krachten toegedicht, vooral bij verkoudheid en griep, maar doorslaggevend wetenschappelijk bewijs is hier niet voor. De bloemen van de Echinacea purpurea zijn erg in trek bij vlinders en bijen. Ook in een prachtige bos bloemen komt de zonnehoed goed tot zijn recht in de vorm van een snijbloem

Genieten van de decoratieve Echinacea

Laat uitgebloeide zonnehoedstengels gewoon staan, want de bloeiresten zijn nog heel lang decoratief. Kleurrijk en sierlijk zindert hij in de zon: bloeit de statige zonnehoed, dan weet je dat het hoogzomer is. Het hart van de zonnehoed (officieel Echinacea) is spectaculair en lijkt zich tijdens de bloei vanuit de bloem te verheffen. Omdat de bloemblaadjes een beetje hangen lijkt het zo net een zonnehoed. Het betreft een kruidachtige plant uit de asterfamilie met lange, elegante stengels. Zonnehoed is een makkelijke plant, kan goed tegen een beetje droogte en wordt gemiddeld 90 cm.

Wil je nog meer weten over de zonnehoed? De Echinacea is verkrijgbaar in ons tuincentrum, wij vertellen je graag meer over deze prachtige tuinplant! Plan een bezoek aan onze winkel in Rijswijk nabij Den Haag en Delft! Bekijk onze contactgegevens en openingstijden.