DIY: Pompoenen kweken

Geweldig om te zien hoe snel de sprietjes groeien!

Je verwacht het niet, maar een pompoen is een plant waar je het hele jaar plezier van kan hebben. Maak er een heerlijke pompoensoep van, kweek nieuwe pompoenen met de zaadjes die je niet gebruikt, geniet van een prachtige pompoenplant in je tuin en pluk er volgend najaar de vruchten van! 

In deze herfstige periode eet je vast een keer pompoensoep rond Halloween of tijdens een regenachtige herfstdag. Pompoenensoep is niet alleen lekker, maar ook mega gezond. De soep bestaat op kruiden na alleen maar uit groente! De pitten van de pompoen die je normaal gesproken weggooit, kun je nu mooi gebruiken om nieuwe pompoenen voor volgend jaar mee te kweken. Ze groeien enorm snel, dus vooral ook heel leuk om dit samen met kinderen te doen. "Het is geweldig om te zien hoe snel de sprietjes groeien!"

Pompoenzaadjes kweken benodigdheden

  • 1 Pompoen
  • Keukenpapier
  • Potgrond
  • Stekbakjes
  • Potten

Stap voor stap pompoen kweken

STAP 1
Spoel de zaadlijsten van de pompoen schoon in een vergiet, laat de zaden op keukenpapier drogen op de verwarming. Je kunt ze droog en donker bewaren en in het vroege voorjaar zaaien (na februari). Maar ze kunnen ook nu meteen de grond in, als je ze binnen wilt opkweken.

STAP 2
Verdeel daarvoor de zaden over een bak met stek- of zaaigrond, steek ze 3-4 cm diep. Matig water geven met de plantenspuit (pompoenzaad rot snel bij teveel vocht). Na een week ontkiemen ze. Rustig laten groeien tot ze zo'n 5 cm zijn, daarna uitplanten.

STAP 3
Het worden mooie planten met vrij grote groene bladeren die een beetje donzig zijn. Ze kunnen enorm uitgroeien met lange ranken die je het beste een beetje kunt leiden. Makkelijk is daar meteen rekening mee te houden, in de vorm van een kloeke pot. 

STAP 4
In het voorjaar rustig afharden en buiten zetten, tegen de zomer bloeit pompoen dan met grote gele bloemen. Als insecten hun werk goed doen, komen er vanzelf vruchten aan. Bijzonder is dat ook dan de plant nog bloemen blijft aanmaken. Afhankelijk van de soort kun je van de nazomer tot de late herfst oogsten. Laat je pompoenen niet te groot worden. Het staat spectaculair, maar het vruchtvlees kan dan sponzig en smakeloos worden.  

Tags: