De bloemenslingers van Solanum jasminoides

De bloemenslingers van Solanum jasminoides

Solanum jasminoides is een fantastische klimplant die van de vroege zomer tot in de herfst bloeit met trossen vol uitbundige bloemen. Geef hem iets waar hij omheen kan slingeren, en hij overwoekert het in no-time. 

 

Supersnelle slingeraar

Met stengels die wel 4 meter lang kunnen worden neemt de klimmende nachtschade (Solanum jasminoides) met gemak een houten rekje of een hele pergola in voor zichzelf. Voor je het weet zie je alleen nog zijn smalle bladeren en lichtblauwe of spierwitte stervormige bloemetjes. Oorspronkelijk groeit deze plant langs bosranden en in struiken in Paraquay en zuidelijke Brazilië, maar hij komt ook veel voor in Zuid-Engeland en Zuid-Europa. Ook in jouw tuin geniet je vanaf juni tot diep in oktober van zijn bladeren en trossen vol bloemen met uitstekende gele meeldraden. 

 

Beschutting

De beste plek voor Solanum jasminoides is een ruime kuip, bak of hangpot. Zet de plant wel voor de eerste nachtvorst binnen en bewaar hem daar bij een temperatuur van zo’n 10 graden. Als je de klimmende nachtschade in de volle grond zet, kies dan een goed beschutte plek in de zon of halfschaduw. Afhankelijk van de temperaturen verliest hij in de winter geheel of gedeeltelijk zijn blad en bij temperaturen onder -8 °C kan hij tot aan de grond afsterven. Bescherm hem daarom goed met dennentakken, stro, bladeren en/of vliesdoek.

 

Klimrek

Klimmende nachtschade heeft maar weinig zorg nodig. Als je deze tips volgt, zal hij je maandenlang belonen met groene slingers en witte bloemen.

  • Zet de plant in humusrijke en goed doorlatende grond.
  • Geef de klimmer een rek, pergola of stok om doorheen te slingeren.
  • Geef in het voorjaar wat biologische mest of vloeibare plantenvoeding.
  • Zorg tijdens de groeiperiode dat de grond altijd licht vochtig is.
  • Laat de paarsblauwe bessen die de plant laat in het najaar krijgt gewoon hangen. Ze zijn giftig.
  • Snoei de Solanum jasminoides na de bloeiperiode een flink stuk terug.
  • Als je de plant in de winter binnen zet, heeft hij veel minder water en geen extra voedingsstoffen meer nodig.

 

Familiebanden

Wist je dat Solanum jasminoides familie is van tomaat, aubergine en aardappel? Ze horen allemaal tot de nachtschade-familie. Maar de bloemen en zelfs de heerlijke geur van klimmende nachtschade doen toch vooral denken aan jasmijn.