De sprankelende Kalanchoë

De sprankelende Kalanchoë

Ga #vangrauwnaargroen en een fleurige zomer tegemoet met de Kalanchoë! Dit veelzijdige vetplantje is uitgeroepen tot plant van de maand.

De sprankelende Kalanchoë

De Kalanchoë is de meest veelzijdige vetplant ooit en kan goed tegen droogte, behorend tot de familie Crassulaceae ofwel succulenten. Dit zijn planten die vlezige bladeren of stengels hebben, meestal met sappige dikke bladeren. De Crassulaceae familie is zeer groot, er bestaan vele variëteiten en vormen, de bekendste zijn de veelkleurige Kalanchoë blossfeldiana hybriden. Genoemd naar Dhr. Blossfeld die in 1927 met succes de eerste planten teelde en verhandelde. We raden aan de plant neer te zetten op een plek met veel licht, echter zal de plant het ook prima doen op een (half)schaduw locatie. De plant wordt dan alleen minder mooi en groeit minder hard. Let op: geef de plant vooral niet te veel water, hier kan de Kalanchoë slecht tegen. Buiten bloeit ze trouwens nog harder dan binnen!

Bewateren

Zoals genoemd heeft de Kalanchoë maar weinig water nodig. Zorg dus dat je de grond waar de Kalanchoë in staat, laat opdrogen voor je weer water geeft. Voorkom dat de plant in natte grond staat want dan worden de bladeren sponzig en is het feest snel voorbij. Één keer per twee weken water geven is genoeg.

Veel licht!

Veel zon is goed voor de Kalanchoë, maar half schaduw kan de plant ook rust geven. Wanneer de bladeren donkergroen worden, is dat het teken dat de plant de zon in moet. De bladeren kunnen ook een rode gloed krijgen, dan ontvangt de plant misschien teveel zon. Dit kan geen kwaad, maar let op dat ze niet té rood worden. Dit geld voor binnen en buiten.

Voeding?

Voeding geven en verpotten zijn voor de Kalanchoë niet nodig. Wil je toch verpotten, doe dat dan na aanschaf of in het voorjaar. De plant is dan in ontwikkeling waardoor eventuele schade aan de wortels sneller zal herstellen. Mocht je de Kalanchoë toch willen voeden, zal ze dat erg fijn vinden. Één keer per maand is voldoende.

Na de zomer

De Kalanchoë kan meerdere keren bloeien. Als hij is uitgebloeid na de zomer kan je de oude bloemen, inclusief steel verwijderen. Laat de Kalanchoë in een donkere ruimte rusten voor vijf weken. Als je hem daarna weer op een zonnige plek zet kunnen na drie weken de bloemen terugkeren.

Winactie: Stop de vergrijzing!

De Kalanchoë is de GroenRijk plant van de maand. Met deze veelzijdige en kleurrijke vetplant brengen we de #vangrauwnaargroen mentaliteit onder de aandacht. Wat is er namelijk saaier dan grijze straatstenen? Fleur je buurt op met vrolijke planten zoals de Kalanchoë! Door dit te doen wordt jouw wijk gezelliger, voelt iedereen zicht meer thuis op straat, kom je in contact met buren en ga je zo door het vervangen van tegels eenzaamheid tegen. Kortom: een win-win-win. Dat wil toch iedereen? 

Om je een handje te helpen, hebben we een leuke actie bedacht. Deel een foto van hoe jij jouw buitenomgeving met een aangekochte Kalanchoe garden hebt verrijkt en maak kans op €20,- aan Kalanchoe’s om jouw buurt nog vrolijker te maken! Reageer onder het Facebook bericht van de actie met jouw idee en bij welke GroenRijk-vestiging je jouw prijs wilt ophalen. Reageer snel door te klikken op de onderstaande afbeelding en wordt één van de tien winnaars! De actie loopt van 16 juni tot 6 juli! Klik hier om mee te doen.