Wegdromen in jouw mediterrane tuin met citrusbomen

Wegdromen in jouw mediterrane tuin met citrusbomen

Met hun geurende witte bloesems en geelkleurige vruchten geven citrusbomen karakter en een mediterrane sfeer aan je tuin of balkon. We hebben een aantal makkelijke soorten voor je opgesomd in dit nieuwsbericht.

De citrusboom is een echte zonaanbidder

Citrusbomen zijn echte zonaanbidders! Geef je boom dus een zonnige en beschutte plek in je tuin of op je balkon. Nabij een zuidelijke muur is perfect. Als de temperatuur hoog genoeg is, zullen de vruchten rijp worden en kun je ze zelfs opeten.

Bikkels onder de citrussoorten

De volgende citrussoorten kunnen wel wat vrieskou verdragen en zullen de grootste overlevingskans hebben in de volle grond:

  • Wilde citroen (Poncirus trifolia): deze citrus kan tempraturen van -20 graden verdragen. De takken krijgen stekels en groeien snel. De vruchten van deze soort zijn zuur en bitter. In veel gevallen wordt alleen de schil van deze vrucht in recepten verwerkt.
  • Satsuma (Citrus unshiu 'Satsuma Okitsu'): een citrusboom met platte mandarijnen en nauwelijks pitjes. Deze soort kan tot -12 graden makkelijk aan.
  • Chinese Kumquat (Citrus japonica): de kleine, langwerpige vruchten van deze citrussoort worden ook wel dwergsinaasappels genoemd. Je eet ze volledig met schil op. Tot -10 graden vorst is geen probleem voor deze soort.

Citrus in pot

Veel andere soorten citrusbomen kun je het beste in een decoratieve pot neerzetten. Soorten die vaak voorbij komen zijn de: sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen. Na de zomer haal je ze naar binnen en zet je ze op een koele maar wel een lichte plek.

Andere aanraders onder de citrusboompjes

Ook deze citrusboompjes met wat kleinere vruchten zijn aanraders:

  • Bittersinaasappel (Citrus aurantium): bittere, kleine sinaasappels die je vooral voor marmelade kunt gebruiken.
  • Calamondin (Citrus mitis): de vruchtjes lijken op mandarijnen. De smaak zit tussen citroen en sinaasappel in.

Verzorging van de citrus

  • Gebruik bij het planten van een citrusboom mediterrane potgrond of potgrond speciaal voor citrusplanten.
  • Voordat je de boom in de grond zet, haal je de kluit uit de pot en spoel je hem eerst af.
  • Geef het boompje regelmatig mest voor citrusplanten of mediterrane tuinplanten.
  • Geef in de lente en zomer een ruime hoeveelheid water, zeker bij hoge temperaturen.
  • Bescherm citrusbomen die jonger dan 6 jaar zijn altijd tegen vorst. Daarna kunnen ze wat meer tegen een stootje.

Met een citrusboompje creëer je een mediterrane sfeer in je tuin of op je balkon. Naast de citrusboompjes hebben wij nog veel meer planten, meubelen en accessoires om van je tuin een mediterrane vakantie bestemming te maken! Denk aan vijgenbomen, olijfbomen, lavendel, rosemarijn, bistro setjes en terracotta bloempotten. Waan je in je eigen tuin of op je eigen balkon in een dorpje in Zuid-Frankrijk. Nu we niet op reis mogen halen we onze vakantiebestemming naar de achtertuin!