Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes en of sterretjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plantjes je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

Waar komt Campanula Ambella purple vandaan? 

Dat is niet in 2 zinnen samen te vatten. De campanula is van oorsprong een bergplantje dat het heuvelachtige landschap mooi aankleed! Er zijn heel wat soorten Campanula op de markt van diverse kwekers. De meest waarschijnlijke oorspronkelijke soort waaruit Campanula Ambella purple is ontstaan, is Campanula carpatica. Dat is een wilde klokjesbloem uit het Karpatengebergte in het Oosten van Europa. Deze soort komt voor van zuid-Polen en Slowakije tot in Roemenië en Servië. Daar vormen de planten hele bloeiende velden op de zonnige berghellingen. Een prachtgezicht is dit in de maanden mei tm oktober, want ze kunnen twee keer bloeien. Daarom wordt als bloeitijd ook wel mei-oktober aangegeven.

Een andere veel genoemde herkomstsoort is de violetblauw bloeiende Campanula portenschlagiana uit Dalmatië (Kroatië). Deze soorten – Campanula carpatica en C. portenschlagiana dus – werden al heel vroeg in cultuur genomen, dus bewust gekweekt en veredeld. In die omgeving hebben ook de Nederlandse Addenda-kwekers hun aandacht op deze planten gericht. Addenda is een gepatenteerd plantenmerk van gekweekte planten van hoge kwaliteit met bijzondere eigenschappen. De kwekers ontwikkelden eerst de Campanula Addenda en daaruit zijn weer twee typen van deze superieure klokjesbloemen ontwikkeld: de fraai en klassiek gevormde Campanula Ambella waar het hier over gaat en de wat wilder groeiende Campanula Adansa (het is niet voor niets dat je het woord ‘dans’ in deze naam kunt herkennen!).

De Campanula in 1 minuut!


Sierlijke Campanula Addenda Ambella Purple

De bolvormige Campanula Addenda Ambella Purple met sierlijke paarse klokjes wordt tot 30 cm hoog. Het is een winterharde plant die zowel in de zon als de halfschaduw kan staan. Deze compacte plant barst van de flowerpower: ze kan zomaar acht weken bloeien, zowel tijdens de eerste als tijdens de tweede bloei! De plant begint in het voorjaar vanuit het hart met bloemen maken tot de bolvorm helemaal tot de rand is gevuld met bloemen. Als je na de eerste bloei de dorre bloemen weghaalt, bevorder je de groei van de tweede bloemengolf in de herfst.

Klassieker

Door haar wat klassieke uitstraling past de Campaunula Addenda Ambella 'Purple' bij allerlei tuinstijlen. Ze heeft charme genoeg om haar solo op een opvallende plek te plaatsen, maar is ook prachtig in een bodembedekkend groepje van 7 tot 9 Campanula Addenda Ambella’s per vierkante meter. Je kunt haar zowel buiten als binnen in een pot zetten, maar ook in de volle grond. Als je eerst binnen van je klokjesbloem wilt genieten, kan ze naar buiten als het minimaal 10 graden is. Een uitgebloeide plant kan in de herfst de volle grond in en overleeft gerust -10 graden vorst.

Langer genieten van de Campanula?

Je geeft je paarse klokjesbloem een goede start met potgrond in een bak, pot of hanging basket. Een Campanula Addenda Ambella houdt wel van wat zonlicht, maar zet haar binnen liever niet voor een raam op het zuiden of buiten de hele dag in de volle zon. Geef potten en bakken één tot twee keer per week wat water en voeg minimaal eens per maand wat vloeibare voeding toe. Haal uitgebloeide bloemen weg en je zult zien dat de Campanula Addenda Ambella Purple je blijft belonen met paarse klokjes. Verwijder na de eerste bloei de uitgebloeide ranken, dan verrassen Campanula Ambella’s je in het najaar zeker met een tweede bloei! Omdat de Campanula een vaste tuinplant is kun je jaar na jaar genieten van deze paarse schone!