Zomertips voor huisdieren

Zomertips voor huisdieren

De temperaturen in Nederland kunnen soms best. Wanneer het warmer wordt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan uw huisdier. Mensen kunnen wel aardig goed tegen de warmte, maar huisdieren een stuk minder goed. Het kan zelfs dodelijk zijn wanneer uw hond, kat of konijn oververhit raakt. Wij geven u daarom graag zomertips voor huisdieren!

Kenmerken van oververhitting bij huisdieren

Huisdieren hebben verschillende kenmerken om te kunnen zien of ze het warm hebben. Zo kunnen honden gaan braken en zitten vogels met hun snavels open. Huisdieren voelen heet aan, ademen snel en willen niet eten wanneer ze het te warm hebben. Bij ernstige oververhitting kan een huisdier in shock raken. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling gaat omhoog en reageren niet of nauwelijks op prikkels. Zijn dit kenmerken die u herkent bij uw huisdier? Dan moet u meteen de dierenarts bellen en gaan koelen. Om te koelen moet u zorgen voor drinkwater en een koele plek. Een hond, kat, konijn of knaagdier kunt u nat maken. Een tip van ons: gebruik geen ijskoud water, want dan trekken de bloedvaten dicht en is het voor de dieren nog moeilijk om de warmte kwijt te kunnen.

Zomertips voor honden

Honden hebben vrijwel geen zweetklieren. Zij kunnen alleen hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzooltjes. Wanneer uw hond dus veel hijgt, heeft hij het warm. Op dagen waar de temperaturen hoog oplopen, moet uw hond een plek in de schaduw hebben en veel kunnen drinken. Ook zwemmen is een goede manier om af te koelen. Bij GroenRijk 't Haantje in Rijswijk vindt u ook koelmatjes voor honden. Ook op deze manier kan uw hond tijdens de warme dagen afkoelen. Het is al vaak gezegd, maar wij benoemen het nogmaals: laat uw hond nooit achter in de auto. In de auto kunnen de temperaturen hoog oplopen, zelfs in de schaduw.

Zomertips voor katten

Wanneer een kat het warm heeft, krijgt hij één of meer van de volgende symptomen:

  • Hijgen
  • Snel ademen
  • Kwijlen
  • Braken
  • Weinig of niet willen eten

Katten gaan zelf op zoek naar een koelere plek. U kunt ervoor zorgen dat de kat in de schaduw kan liggen en vers water kan drinken.

GroenRijk 't Haantje | Rijswijk | Zomertips voor huisdieren

Zomertips voor konijnen

Wanneer u konijnen in de tuin heeft, is het belangrijk dat het konijnenhok niet in de volle zon staat. Op warme dagen kunnen konijnen namelijk ook overlijden aan de huidmadenziekte. Bij deze ziekte worden door de groene vleesvlieg eitjes gelegd in de vieze vacht of in uitwerpselen. Deze maden zorgen voor een bloedvergiftiging bij konijnen. Goede hygiëne is dus erg belangrijk! Wanneer een konijn slecht eet en de binnenkant van de oogleden zijn erg rood, dan kan een konijn het te warm hebben. Koelen kunt u het best doen door een plastic fles voor ongeveer 2/3 te vullen met water en deze in de vriezer te leggen. Wikkel er een theedoek omheen en leg de fles in het konijnenhok. Daarnaast kunt u ook een wit laken over het konijnenhok leggen om zo de warmte tegen te houden.

Zomertips voor knaagdieren

Of u nu ratten, hamsters of cavia's als huisdier heeft; ook deze diertjes moet u tijdens warme dagen in de gaten houden. Wanneer een knaagdier een snelle ademhaling heeft, niet of nauwelijks reageert om de omgeving en vrijwel niets wilt eten, dan is de kans groot dat het beestje het warm heeft. Om dit te voorkomen, moet u zorgen voor het volgende:

  • Genoeg vers drinkwater.
  • Zet de kooi niet in de zon.
  • Geef knaagdieren verspreid over de dag groente. Groente zorgt voor extra vocht.
  • Langharige cavia's moet u kort knippen.
  • Vul een plastic fles met water en doe hem vervolgens in de vriezer. Haal na een tijdje de fles uit de vriezer, wikkel hem in een theedoek en leg hem in de kooi.

Zomertips voor vogels

Ook vogels kunnen last hebben van de warmte. De kunt u merken doordat de vogel met zijn snavel open ademt en hij met zijn veren gespreid zit. Het is daarom van belang dat de de kooi van de vogel niet in de zon staat. Ook houden vogels niet van tocht. Heeft u de kooi hoog staan of hangen? Zet hem dan wat lager, want de warmte stijgt altijd naar boven. Ook water is belangrijk voor de vogels om af te koelen. Een wit laken over de kooi kan eventueel ook helpen.

GroenRijk 't Haantje | Rijswijk | Zomertips voor huisdieren

Koop verkoelende producten voor uw huisdier bij GroenRijk 't Haantje in Rijswijk

In ons tuincentrum in Rijswijk vindt u diverse verkoelende producten speciaal voor huisdieren. Denk dan bijvoorbeeld aan een koelmat, koelmand of waterspeelgoed. Heeft u vragen over uw huisdier tijdens de warme zomerdagen? Onze dierexperts staan altijd voor u klaar. Neem contact met ons op door te bellen naar: 015-2126359 of stuur een e-mail naar: [email protected].

Onze dierenwinkel