Ken je mijn bloei-beter tips?

Ken je mijn bloei-beter tips?

Zo bloeit jouw Portulaca als een boeket!

Portulaca is een prachtige plant met minimaal onderhoud. Je haalt er het maximale uit met deze eenvoudige bloei-betertips. Dan geniet jij van mei tot september van een explosie van bloemen!

Tip 1 - Afkomst verloochent zich niet: Portulak wil warmte
Portulak (Portulaca, Portulacum, Postelein) planten komen uit Zuid-Amerika. Door veredeling zijn de exemplaren bij GroenRijk prima opgewassen tegen ons klimaat, maar het blijven warmte en licht liefhebbers. Zet de schaal dus pal in de zon.

Tip 2 - Prima plek: Portulaca on-the-rocks
Heb je een rotstuin? Dan kun je je Protulaca daar prima in planten. De nieuwe stengels kunnen mooi over de stenen hangen. Op aarde zouden ze snel papperig raken.

Tip 3 - Portulaca wil niet in bad
Kies je voor een eigen schaal, neem er dan een waaruit het water goed kan weglopen. Meng wat zand door de potgrond zodat het water makkelijk wegstroomt.

Tip 4 - Dorre bloemen? Portulaca opschonen
Pluk geregeld de uitgebloeide bloemen weg. Een klein klusje en een prima excuus om zelf ook even in het zonnetje te staan. Je plant zal aan de lopende band nieuwe bloempjes produceren!

Tip 5 – Portulaca, stevige eter en matige drinker
Quick-win: Hou de voeding in de schaal op peil met plantenvoeding. Voeg tweewekelijks vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten toe aan je gietwater, of kies voor mestkorrels die geleidelijk voeding afgeven.

Tip 6 – Ondiepe schaal? Meer water
Hierboven schreven we al dat Portulaca niet in bad wil zitten. Maar hou er wel rekening mee dat planten in een schaal sneller uitdrogen.

Tip 7 – Hou bloem en blad droog
Giet het water op de aarde en niet op de Portulaca of op haar bloemen. De stengels zijn broos en verslappen als water er te lang op ligt.

Tip 8 – Geniet van de lieflijke geur
Geen bloeitip, maar wel een lekker weetje. Zet je schaal met Portulaca’s op neushoogte. De zachte geur zorgt voor een extra zomers tintje.

Tip 9 - Meer Portulaca is beter
Wil je volgend jaar weer Portulaca je tuin? Bewaar de zaden en zaai ze in het vroege voorjaar in je vensterbank. Kies daarvoor de zaai- en stekgrond van GroenRijk. Natuurlijk staan er volgend jaar bij ons ook weer nieuwe sterke planten voor je klaar.

Tip 10 – Maak je verzameling compleet: wel 40 soorten  
Of je álle soorten Portulak/Portulaca/Portulacum/Postelein kunt bemachtigen is de vraag. Maar met de collectie bij GroenRijk kun je een leuk begin maken!