De makkelijke Hebe

De makkelijke Hebe

Struikveronica’s met paarse, lila, roze of witte bloempluimen zijn weer volop verkrijgbaar. Ze geven de herfst kleur en houden groene bladeren in de winter. Bij GroenRijk vind je verschillende soorten struikveronica’s van A-kwaliteit: de Hebe Addenda! Die gaan het zeker goed doen bij jou in je tuin of op je balkon.

 

Bijenbloemen

Van juli tot de eerste vorst in oktober/november kun je genieten van de bloemen van de rijk bloeiende Hebe Addenda. Niet alleen mensen, maar ook vlinders en bijen houden van de opvallende bloemenpluimen. Je kunt kiezen uit vele soorten, maten en kleuren. Zo is er altijd een struikveronica te vinden die past tussen de andere planten in de tuin, een border, pot of op het terras. Afhankelijk van de soort bereiken Hebe Addenda’s een hoogte tot maximaal 
70 cm.

 

Hou van je Hebe 

Een Hebe Addenda is een makkelijke heester die zowel in de zon als halfschaduw kan staan. Zorg voor goed doorlaatbare aarde met wat humus, bijvoorbeeld de potgrond van GroenRijk. Wil je zo lang mogelijk van de bloeiende pluimen genieten? Zorg dan bij warm weer voor wat extra water, geef daarnaast tijdens de bloei maandelijks wat meststoffen en haal de dode bloemen weg. Dode of beschadigde takken kun je in de lente snoeien. Knip deze in april, net boven de nieuwe knop of een gezond blad af. 

 

Kleurig het jaar door 

Hebe Addenda’s zitten mooi vol in hun bladeren. Na de bloempluimen is het de beurt aan de wintergroene blaadjes om kleur aan je tuin of balkon te geven. Dat kun je in het winterseizoen met alle kale takken vast goed gebruiken. Hebe Addenda’s kunnen wel wat vorst verdragen. Alleen bij strenge winters, die we steeds minder hebben in ons land, hebben ze jouw hulp nodig. Dek ze dan af met wat vliesdoek. Je kunt ook bij het planten kiezen voor een beschutte plek met niet teveel wind, zodat de vorst minder hard aankomt. 

 

De Hebe Addenda familie

Veel Hebe Addenda’s kun je indelen in vijf basissoorten. Daarbinnen bestaan nog allerlei variaties. Zo herken je de vijf soorten makkelijk:

  • Donna: Veel bloemetjes in de pluimen van 5 tot 7 cm.
  • Classica: Bont blad en blauwe of roze pluimen.
  • Granda: Grote pluimen van 10 cm of meer en een lange rijke bloei.
  • Petita: Compacte en rijke bloei. Geschikt om op tafel te zetten.
  • Vinoa: Glanzend wijnrood blad en paarse bloempluimen.