Bescherm uw planten tegen de vorst

Bescherm uw planten tegen de vorst

Het is alweer bijna december en dat betekent automatisch dat het kouder wordt. Wind, regen en misschien zelfs wat sneeuw; dit hoort natuurlijk allemaal bij de wintermaanden. Wanneer het kouder wordt is het erg verstandig om kwetsbare tuinplanten te beschermen tegen de vorst. Het zou natuurlijk zonde zijn als uw tuinplanten het niet zouden overleven en wij willen natuurlijk graag dat u in het voorjaar kunt genieten van uw tuin. Het is per plant erg verschillend hoeveel bescherming hij nodig heeft, maar wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet.

Planten in pot beschermen

Het is goed om te weten dat planten in een pot een groter risico hebben om vorstschade op te lopen dan planten in de volle grond. Dit komt omdat de wortel van een plant in pot zich boven de grond bevindt. Daardoor is de kans op bevriezing natuurlijk groter. Winterharde planten in een pot kunnen zelfs schade oplopen of in het ergste geval dood vriezen. Al met al is het dus belangrijk om planten in pot goed te beschermen. Dit kan door de pot goed te isoleren voordat de plant in de pot gaat. Wat voor isolatiemateriaal kan er gebruikt worden? Denk dan bijvoorbeeld aan bubbeltjesfolie of isolatieplaten. Tegenwoordig zijn er zelfs potten te koop met een isolatielaag erin verwerkt. Deze zijn goed genoeg geïsoleerd en daar hoeft u dus niks mee te doen. 

Planten in de grond beschermen

Bij tuinplanten in de volle grond zijn de wortels beter beschermd. Eigenlijk bevriest alleen het bovenste gedeelte en hebben de diepere wortels geen last van de vorst. Heeft u een olijf-of palmboom? Dan is het beste om deze bovengronds te beschermen als het echt gaan vriezen. Dit kunt u het beste doen met een fleecedoek. Waarom? Deze stof is erg licht, ademt en zorgt ervoor dat de bladeren van de plant genoeg zuurstof krijgen. Het is dus belangrijk om te weten dat de bladeren niet verstikken. Nog een tip van ons: bladeren of takken die van de planten afvallen, kunt u het het beste laten liggen. Een laag bladeren zorgt ook weer voor een soort 'natuurlijke' isolatie.

Advies nodig? Kom langs bij GroenRijk Rijswijk

De temperatuur waarbij de planten afsterven is per plant verschillend. U kunt in ons tuincentrum in Rijswijk natuurlijk langskomen om advies te vragen. De medewerkers van ons tuincentrum kunnen u per plant precies vertellen hoe u deze het best kunt beschermen tegen de vorst. Tevens verkopen wij ook producten die u helpen bij het beschermen van de planten. Kom langs, bescherm uw tuinplanten en geniet straks van een mooie tuin vol met prachtige planten.