Verschillende soorten vuurwerk

Verschillende soorten vuurwerk

In Nederland hebben wij veel mooi, sierlijk en legaal vuurwerk. Heeft u nog vuurwerk nodig voor dit spetterende eindejaar? Maar weet u nog niet welk vuurwerk u moet aanschaffen? Wij kunnen u helpen bij het maken van een juiste keuze. In dit nieuwsbericht beantwoorden we de vraag: ‘’Welke soorten vuurwerk zijn er op de markt?’’ En ‘’hoe steekt u het vuurwerk op een verantwoorde wijze af?’’

Fontein

De naam is een beetje verraderlijk: dit soort vuurwerk lijkt namelijk op een fontein. Het vuurwerk spuit de lucht in en valt weer naar beneden in de vorm hoe dat bij een fontein ook het geval is. Dit vuurwerk is erg mooi en sierlijk.

Cake, batterij of pot

De cake schiet meerdere keren de lucht in. Andere namen voor een cake zijn een batterij of een pot. Cakes zijn er in allerlei soorten en maten, maar de bekendste is de Waaier. Het effect van de waaier is op verschillende plekken in de lucht te zien. De I-shape is ook erg populair. Dit effect is iedere keer op vrijwel dezelfde plek in de lucht te zien.

Knalvuurwerk 

Knalvuurwerk is er in verschillende soorten en maten. Ze worden rotjes, muggenscheetjes of kanonslagen genoemd. Vroeger werden deze knallen gebruikt om de boze geesten te verjagen. Als er meerdere rotjes aan elkaar gemaakt zijn, wordt dit ook wel een matje genoemd.

Draaiende grondbloemen in diverse kleuren

De naam grondbloemen komt van het vlug draaiende vuurwerk laag op de grond die daarbij diverse kleuren laat zien. Door het snelle draaien, lijkt het vuurwerk op een bloem. Neem genoeg afstand van deze grondbloemen. Omdat ze onvoorspelbaar over de grond razen, is het nooit zeker in welke richting de grondbloem zal gaan.

Vuurpijlen

De bekende vuurpijl gaat recht omhoog de lucht in en ontploft pas op hoogte. Bij de ontploffing komen er vele mooie kleuren uit. Er zijn echter ook vuurpijlen die alleen knallen en geen kleuren laten zien.

Single Shot

Een Single Shot is eigenlijk een hele kleine cake. De naam zegt het al: er komt maar één schot uit. Deze shot komt, net als de vuurpijl, ook hoog in de lucht tot ontploffing.

Fopvuurwerk ook wel kindervuurwerk genoemd

Dit vuurwerk is heel onschuldig, maar niet geheel onschadelijk! Kijk hier daarom altijd mee uit. Dit vuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken. Dit kan bijvoorbeeld bij een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid worden gebruikt.

Het genoemde vuurwerk kunt u bij ons tuincentrum in Rijswijk aankopen. De verkoop periode is op 29, 30 en 31 december 2016. Maar u kunt vuurwerk natuurlijk ook bestellen in onze vuurwerkwebshop!

Veilig omgaan met vuurwerk

Hoe steekt u op een verantwoorde wijze uw vuurwerk af? Hieronder hebben wij 3 tips voor u

  1. Denk goed na waar u vuurwerk af wilt steken!
    Doe dit op een rustige plek, het liefst waar weinig mensen zijn. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer kans dat het fout kan gaan.
  2. Zet altijd een vuurwerkbril op!
    Een vuurwerkbril beschermt uw ogen. Ook al lijkt een vuurwerkbril niet stoer, u wil toch niet blind worden?! Zet de vuurwerkbril voor uw eigen veiligheid op!
  3. Bewaar uw vuurwerk op een veilige plek!
    Dus niet in uw broek- of jaszak! Als er één vonkje bijkomt, bent u al te laat. U krijgt het vuurwerk er namelijk nooit op tijd uit.

Meer weten over ons aanbod vuurwerk, bekijk dan onze assortimentspagina betreft vuurwerk,onze folder of bezoek onze webshop. Voorbestellen is ook mogelijk kom naar ons tuincentrum om de dummies te bekijken en uw bestelling te plaatsen!