Perkgoed

Perkgoed

Ja, geef het perkgoed in decopot regelmatig vloeibare planten-voeding, dan bloeien de planten lang en rijkelijk

Perkgoed is de term voor zomerbloeiende, meestal eenjarig gekweekte planten die de hele zomer lang overdadig bloeien. Ze bloeien vaak tot diep in de herfst. In feite stoppen ze pas als de nachtvorsten een eind aan het bloemenfeest maken. Het zijn meestal eenjarige planten die van nature één groeiseizoen lang enorm rijk bloeien omdat ze dan alles op alles moeten zetten om voor nageslacht te zorgen. Maar niet alle soorten die we perkgoed noemen, zijn ook van nature eenjarig. Er zitten diverse soorten bij die eigenlijk meerjarig zijn, maar die de  winters in ons klimaat niet overleven. Bacopa’s zijn zo’n soort. Die kun je heel goed de winter vorstvrij overhouden, zodat je er het jaar daarop weer veel plezier van hebt. Het zijn vaak kleine, laagblijvende heesters die vanwege die geringe winterhardheid eenjarig worden gekweekt. GroenRijk richt de aandacht deze week vooral op drie soorten perkgoed: Lobelia, Bacopa en Calibrachoa. Uiterst dankbare bloeiers!

I Kleur nadat je bolgewassen zijn uitgebloeid
Meteen na de voorjaarsbloeiende bolgewassen komt het perkgoed aan bod om je tuin, balkon en terras op te vrolijken. Je kunt ze in de tuingrond planten, maar de meeste soorten doen het net zo goed in potten, bakken, schalen, kuipen enz. Met de planten waar je nu bij GroenRijk uit kunt kiezen, kun je fantastische, uitbundig bloeiende, rijke combinaties maken. Een goede basis voor je combinaties zijn Lobelia, Bacopa en Calibrachoa die GroenRijk nu extra aantrekkelijk aanbiedt. Combineer niet alleen met de bloemvormen en kleuren, let ook op bladvormen- en kleuren, een hangende of juist opgaande groeivorm enz. Daar zijn heel mooie extra-effecten mee te bereiken. Bijvoorbeeld met zo’n afwisseling in omhoog groeiende en sierlijk hangende planten. Omdat er nu al kleur in de planten zit, is alles goed uit te kienen door planten al in de winkel met elkaar te combineren. Als je nog bijpassende potten, schalen of bakken nodig hebt, heeft GroenRijk die ook te kust en te keur. Leef je maar uit. Maak er deze zomer iets fantastisch van in je tuin op of je balkon. Aan de planten zal het niet liggen. Die willen wel! En kun je niet kiezen? De mensen van Groenrijk helpen je graag!

Heel mooie soorten zomerbloeiers zijn o.a.:
Lobelia’s. Prachtige planten met – als je ze van dichtbij bekijkt – heel bijzondere bloempjes: de bloemen hebben een unieke vorm met twee ‘oortjes’. Er zijn blauwe, maar ook roze, lila, paarse, witte en crèmewitte bloemen bij de Lobelia’s, zelfs tweekleurige. En ze bestaan in hangende en opgaand groeiende rassen. Ook zijn er groot- en kleinbloemige rassen. Heel klassiek is de combinatie van blauwe lobelia’s met felrode geraniums (Pelargonium). Die kleuren fantastisch samen.

Petunia’s en Calibrachoa’s. De rijk rankende Petunia’s zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Dat begon een aantal jaren geleden al met de veel sterkere en beter weerbestendige Surfinia’s, wat ook Petunia’s zijn. Nu zijn er ook de zeer overdadig bloeiende Mini-Petunia’s of Calibrachoa’s die zich van wat slechter weer helemaal niets meer aantrekken. En bij Calibrachoa’s hoef je geen uitgebloeuide bloemen meer weg te halen. Dat doen ze zelf. Ze zijn er met allerlei bloemkleuren. Ook in deze soorten biedt GroenRijk keus genoeg! Je hoeft ze ook niet altijd op te hangen. Je kunt ze ook als bodembedekkers in je tuin planten en ze daar hun gang laten gaan. Een adembenemend gezicht, zo’n bloementapijt tussen de andere tuinplanten door!

Bacopa. Deze soort met zijn fijne hartvormige blaadjes bloeit ook tot in oktober met een overdaad aan witte, blauwe of roze bloempjes. Het is een kleine struikvormende soort uit Zuid-Afrika met iets overhangende stengels. Geweldige bloeiers.

Maar er zijn veel meer soorten om uit te kiezen
Denk bijv. aan Spaanse margrieten (Osteospermum), strobloemen (Helichrysum), Sanvitalia met z’n gele bloemen, Nierembergia met witte of blauwe bloempjes, heerlijk geurende Lathyrus, Diascia, anjertjes (Dianthus), korenbloemen (Centaurus), allerlei Begonia’s, het madeliefje (Bellis). En dan hebben we het nog niet eens over geraniums (Pelargonium), Petunia’s  enz. enz. Er is zoveel om uit te kiezen en mee te combineren. Te veel om op te noemen. Kom maar kijken.

TIP
Het allerbelangrijkst bij zomerbloemen is zon, altijd voldoende water (vergeet dus niet water te geven) en een keer per week plantenvoeding in het gietwater. Voedingspillen of -staafjes in de potgrond steken kan ook. Die geven maandenlang voeding aan de planten. Dan hoef jij daar niet meer aan te denken. GroenRijk heeft ze voor je.