Campanula

Campanula

De stijlvolle klokjesbloem Campanula Ambella® purple bloeit liefst tweemaal per jaar wekenlang

Plantenkwekers zijn altijd op zoek naar iets bijzonders. En als ze dat hebben gevonden proberen ze de eigenschappen van zo’n bijzondere plant nog te verbeteren. Dat is vaak jarenlang geduldig experimenteren tot het eindelijk lukt: dan is er een plant gecreëerd die precies heeft waarnaar werd gezocht. Met Campanula Ambella® purple is dat helemaal gelukt. Ambella® is een prachtige, evenwichtig, compact en klassiek gevormde klokjesbloem die buitengewoon rijk (en zelfs tweemaal per jaar) bloeit met bel- of klokvormige paarse bloemen. Die gaan wijd open en steken schitterend af tegen de frisgroene bladeren en stengels. De bloemen zijn in het hart donkerder paars. De bloemknoppen zijn eerst wit en kleuren dan donkerpaars voor ze opengaan. Deze plant past in iedere interieurstijl, maar komt ook geweldig mooi uit in een sierpot op terras of balkon. Zelfs de kweekpot waarin GroenRijk deze planten aanbiedt is al klassiek beige van kleur. Campanula Ambella® purple is winterhard. Je kunt hem dus ook in de volle grond van je tuin planten. Daar wordt het een geweldig goede bodembedekker.

Waar komt Campanula Ambella® purple vandaan? 

Dat is een heel verhaal. Er zijn heel wat soorten Campanula. De meest waarschijnlijke oorspronkelijke soort waaruit Campanula Ambella® purple is ontstaan, is Campanula carpatica. Dat is een wilde klokjesbloem uit het Karpatengebergte in Oost-Europa. Deze soort komt voor van zuid-Polen en Slowakije tot in Roemenië en Servië. Daar vormen de planten hele bloeiende velden op de zonnige berghellingen. Een prachtgezicht in mei-juni en september-oktober, want ze kunnen twee keer bloeien. Daarom wordt als bloeitijd ook wel mei-oktober aangegeven. Een andere veel genoemde herkomstsoort is de violetblauw bloeiende Campanula portenschlagiana uit Dalmatië (Kroatië). Deze soorten – Campanula carpatica en C. portenschlagiana dus – werden al heel vroeg in cultuur genomen, dus bewust gekweekt en veredeld. In die traditie hebben ook de Nederlandse Addenda®-kwekers hun aandacht op deze planten gericht. Addenda® is een gepatenteerd plantenmerk van gekweekte planten van hoge kwaliteit met bijzondere eigenschappen. De kwekers ontwikkelden eerst de Campanula Addenda® en daaruit zijn weer twee typen van deze superieure klokjesbloemen ontwikkeld: de fraai en klassiek gevormde Campanula Ambella® waar het hier over gaat en de wat wilder groeiende Campanula Adansa® (u herkent het woord ‘dans’ in deze naam. Dat zegt genoeg.).

Beide vormen zijn in diverse bloemkleuren leverbaar: Adansa® met donkerblauwe, roze of blauwwitte bloemen en Ambella® met paarse, blauwe of witte bloemen. De plant die GroenRijk deze week zeer aantrekkelijk geprijsd in groepjes van drie aanbiedt, is de paars bloeiende Campanula Ambella® purple.

Campanula Ambella® purple

Deze in een sierlijk overhangende, halve bolvorm over de pot uitgroeiende klokjesbloem wordt ca. 30 cm hoog, is winterhard en houdt van een plek buiten in zon of lichte schaduw, maar je kunt hem voorlopig ook heel goed (in een sierpot) in huis zetten om er van dichtbij van te genieten zo lang hij bloeit. De planten worden aangeboden in aardige, beige kunststof kweekpotten van 12 cm doorsnee. Buiten kun je ze een plek geven in een sierpot of bak (ook hanging basket) op je balkon of terras, of in de volle grond van je tuin. Maak er dan groepjes van of pas ze op diverse plekken  toe. In de volle grond zullen ze uitgroeien tot prachtige, koepelvormige bodembedekkers.

De planten hebben hun hoofdbloei in het voorjaar-begin van de zomer en bloeien vaak nog eens in het najaar. Beide keren zal de bloei zo’n acht weken aanhouden. Wil je er een extra mooi en vol groepje van in je tuin maken, plant dan 7-9 planten per m2. Geef bij het inplanten wat extra tuinplantengrond in het plantgat om de plant voldoende voeding te geven.

Zet je een Ambella® in zijn kweekpot in een sierpot, zorg dan voor een drainagegat in die sierpot om wateroverlast bij de wortels te voorkomen. GroenRijk biedt een ruime keuze aan sierpotten voor binnen én buiten, maar ook de bemeste tuinaarde voor buiten.

Regelmatig water geven (afhankelijk van de groeiplek om de 3-5 dagen) en bij planten in potten of bakken eens per maand wat vloeibare plantenvoeding voor bloeiende planten in het gietwater doen. Campanula Ambella® purple wordt heel vaak eerst in een sierpot op een opvallende plek toegepast en na de eerste bloei in de volle grond van de tuin geplant, waar deze dan in september nog eens uitbundig zal bloeien.

TIP

Verwijder na de eerste bloei de uitgebloeide ranken, dan verrassen Campanula Ambella®’s je in het najaar zeker met een tweede bloei.

In kort bestek

Nu bij GroenRijk in de aanbieding: prachtige, klassiek gevormde, uitbundig en paarsbloeiende klokjesbloemen Campanula Ambella® purple. Superieure kwaliteit. Twee plus één gratis. Voor binnen of  in pot, bak of hanging basket op je balkon of terras buiten, maar als overblijvende planten kunnen Ambella®’s ook als fraaie bodembedekkers in je tuin schitteren. Ze bloeien wekenlang in voor- én najaar. Eenvoudig te verzorgen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl