Hyacint

Hyacint

Ja, de Hyacint staat graag op een lichte plaats en geef de plant tijdens de bloei regelmatig water

De verrukkelijke geur die hyacintenbloemen verspreiden zijn absoluut de belangrijkste reden waarom iedereen ze heel graag in huis haalt. Hun toptijd ligt tussen Kerstmis en Pasen. De bollen worden dan bloeiend en voorgetrokken (zoals dat heet) aangeboden. Dat ‘voortrekken’ is een kwekerstruc om de bollen eerder in bloeit te krijgen. Hun natuurlijke bloeitijd valt in april-mei. De planten komen oorspronkelijk uit Klein-Azië, waar ze nu nog (violetblauw bloeiend) in het wild voorkomen. De wilde vorm bloeit veel minder rijk dan de zogenaamde Hollandse hyacinten die we nu vooral kennen. De Turken brachten de bollen naar Europa nadat ze in 1483 Constantinopel (nu Istanboel) hadden veroverd. Uit ca. 1600 zijn er berichten dat men in Holland al vier typen hyacinten kende. Er werd toen dus al voorzichtig mee gekweekt, maar dat veranderde al snel toen de bollen veel geld waard bleken. De Hollandse kwekers hadden de bollen via Italië en Frankrijk te pakken gekregen en gingen ermee aan de slag. Rond 1700 waren er al meer dan 2000 verschillende rassen die gretig aftrek vonden.  Toen kwam ook de verdere verspreiding van de bollen op gang. Maar niet alleen vanuit Nederland. Al in 1740 werd er in Berlijn een druk bezochte Hyacinten-tentoonstelling georganiseerd op basis van bollen die door uit Frankrijk gevluchte Hugenoten waren meegenomen. Toch bleven Nederlandse kwekers hun stempel op de hyacintenteelt drukken met steeds nieuwe rassen, waarvan enkele tot de dag van vandaag wereldwijd worden  gevraagd, bijv. de beroemde paarsblauw bloeiende Hyacinthus orientalis ‘Delfts Blauw’.

Bij de meeste soorten en cultivars – ook bij ‘Pronto Ze zijn er nu in allerlei typen en vormen. GroenRijk biedt ze bloeiend in 13 cm-potten gekweekt, in verschillende kleuren aan. Als je ze nu koopt heb je ruime keuze. De meeste hyacinten worden op bloemkleur verkocht, maar er zijn honderden rassen zoals ‘Delfts Blauw’ die wel degelijk een eigen naam hebben. We noemen er een paar: ‘Jan Bos’ met rode bloemen, ‘Blue Jacket’ (blauw), ‘l’Innocence’ (wit), ‘Pink Pearl’ (roze), ‘Tubergen’s Scarlet’ (felrood), ‘Ostara’ (blauw) enz. Maar er zijn ook zalmkleurige (‘Amsterdam’, ‘Oranje Boven’), paarse (‘Lord Balfour’) en zelfs gele rassen (‘City of Haarlem’). Ook zijn er typen met enkele bloemen en gevuldbloemige rassen. Veel minder bekend zijn de zogenaamde Multiflora-hybriden die ook wel worden voorgetrokken. Dat zijn  rassen die bloeien met een flink aantal kleine bloemtrosjes uit dezelfde bol. De vroegere Romeinse hyacinten die met heel fijne, witte bloempjes bloeien, worden bijna niet meer voor huiskamergebruik gekweekt. Die zijn ook lastiger voor te trekken. Voor de buitencultuur (in de tuin) zijn nog veel meer rassen verkrijgbaar dan er voor binnen gebruik worden voorgetrokken. Die koop je in de herfst als droge bollen.

Hyacinten hebben geschubde bollen en vrij smal, enigszins gootvormig blad. Per bol worden meestal niet meer dan zes tot acht bladeren gevormd en één of meer bloeistelen (de wilde vorm is vaak meerstelig). De naam Hyacinthus stamt uit de Griekse mythologie en was de naam (Hyakintos) van een Griekse jongeman die ‘uit minnenijd’ door de god Apollo werd gedood. Zoals in zoveel mythologische verhalen schoot daarop op de plek waar de jongeman had gestaan een even fraai bloeiende plant op, die uiteraard zijn naam kreeg.

Verzorging
De meeste in pot voorgetrokken hyacinten worden te koop aangeboden als ze net een beetje beginnen te kleuren. De verzorging is heel eenvoudig. Zet het potje met de in bloei komende planten op een lichte, maar liefst koele plek. Laat ze gewoon in hun kweekpotje staan en zet dat in een aardig sierpotje. Zo behandeld blijven ze het langst mooi en geuren het sterkst. Een heel warme woonkamer is dus wat minder geschikt. Gewone kamertemperaturen zijn prima. Hyacinten kunnen van alle in pot voorgetrokken bolgewasjes de meeste warmte aan. Geef regelmatig water, want ze verdampen het snel. Plantenvoeding hoef je niet te geven. De bollen (er zitten er bij GroenRijk drie in een kweekpotje) bloeien wekenlang. Als ze zijn uitgebloeid, kun je ze wegdoen. Je krijgt ze daarna namelijk nooit meer zo goed in bloei en de planten hebben dan (als overhouden al lukt) de neiging een beetje naar de wilde vorm terug te gaan met kleinere trossen en minder bloempjes. Daarom heeft het ook niet veel zin om de bollen in de tuin te planten als ze zijn uitgebloeid. Van in de tuin groeiende hyacinten worden de bollen pas in juli gerooid en vervolgens droog en op een luchtige plek bewaard. Ze worden in het najaar geplant. Maar ook dan is het voor een rijke bloei beter om ieder najaar verse bollen te kopen. Bij de hyacinten worden de afzonderlijke bloempjes in de tros ‘nagels’ genoemd.

TIP
In zuidelijke landen in Europa (met name in Frankrijk) worden hyacinten wel geteeld om de bloemen te oogsten voor de productie van geurende oliën, parfums, zeep e.d.

In kort bestek
De hyacinten die GroenRijk deze week aanbiedt, zijn per drie in een potje opgekweekt en speciaal voor deze tijd van het jaar in bloei getrokken. De kleur is al duidelijk zichtbaar, de geur moet zich nog in alle volheid ontwikkelen. Van bloeiende bollen in dit stadium heb je nog wekenlang plezier. Leuk om te hebben, te krijgen en te geven. Zet ze licht, niet te warm. Regelmatig water geven. That’s all! Vul uw hele huis met heerlijke hyacintengeur en geniet van hun kleur!