Bamboe

Opzoek naar bamboe voor in je tuin nabij Den Haag, Zoetermeer en Delft? Bezoek GroenRijk Rijswijk! De bamboe brengt de tuin in Oosterse sferen, deze wintergroene tuinplant is een echte aanwinst voor je tuin! Deze relatief nieuwe groep planten wordt steeds populairder in de Nederlandse moderne tuinen. Dit is niet vreemd gezien de kwaliteiten van deze plant: wintergroen, winterhard, oosterse sfeer, op bijna alle plekken in de tuin te planten, weinig onderhoud en een grote diversiteit in soorten. Voor iedere plek in de tuin is er wel een geschikte bamboe soort te vinden.

Bamboe soorten

De bamboe is één van de snelst groeiende tuinplanten. Daarom wordt de bamboe ingedeeld in twee soorten namelijk de woekerende en de niet-woekerende soorten. De niet-woekerende bamboe soort is de Fargesia. Deze zijn geschikt als haagplant maar ook voor in plantenbakken in de tuin om verplaatsbare afscheidingen te creëren of om sfeer te brengen in een bepaalde hoek van de tuin. De meest populaire niet-woekerende bamboe soort zijn de Fargesia Rufa en de Fargesia Murielae.

Woekerende bamboesoorten groeien zeer snel. Dit komt door woekerende ondergronds worteluitlopers die soms meters vanaf de moederplant kunnen opkomen. Ze kunnen schade aanbrengen in het gazon, of bijvoorbeeld aan vijverfolie. Meestal is dit niet helemaal zoals gewenst bij de tuin eigenaar. De oplossing hiervoor is het gebruik van een wortelbegrenzer, deze zijn gemaakt van heel sterk kunststof waar de wortels niet doorheen kunnen groeien.

Tips bij het gebruik van een wortelbegrenzer:

  • De verticale wand dient minstens zestig centimeter diep in de grond te zitten om te voorkomen dat uitlopers er onderdoor groeien
  • De wortelbegrenzer dient minstens 5 cm boven de grond uit te komen
  • Zorg voor een ruime overlap zodat er geen spleten zijn waar de wortels doorheen kunnen groeien

Doordat de wortels vrij snel tegen de begrenzer aangroeien zullen ze oppervlakkig blijven en  niet onder de begrenzer door komen.

Bamboe in een plantenbak of in de grond

Geen zin om de bamboe in toom te houden? Of heeft u alleen een balkon of terras? Dan is het makkelijk om te kiezen voor een bamboe in een plantenbak of buiten pot! Zorg dan wel voor voldoende ruimte rondom de kluit om te groeien, koop de pot op de groei. Een kleine pot met aarde bevriest ook sneller dan grond in de tuin. Bevroren wortels kunnen geen water opnemen daardoor verdroogt de plant sneller. Voor een Fargesia is het om die reden van belang dat de bak minimaal een omvang van 50 x 50 cm heeft. Geef de struik steeds voldoende water en voedingsstoffen.

Verzorgen van de bamboe

Bamboes houden niet van droogte, geef ze in periodes van droogte veel water. Fargesia-soorten krullen hun blad om bij gebrek aan water. En vele andere bamboe soorten krijgen gele bladeren bij droogte. Geef bamboe in plantenbakken vanaf maart t/m juli meststoffen, vraag om advies in ons tuincentrum. Staat de plant in de volle grond, bemest de plant dan in maart met organische mest of gedroogde organische mestkorrels.

Meer lezen over de bamboe, bekijk diverse soorten in onze plantengids. Concrete vragen? Bel ons op: 015-2126359

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten