Spaanse margriet

Spaanse margriet

Ja, de Spaanse margriet is ideaal voor gebruik in potten en bloembakken die in de volle zon staan!

Er zijn weinig planten die zo rijk bloeien als Spaanse margrieten. Niet voor niets was de Spaanse margriet al eens balkonplant van het jaar. De bloemen zijn zeldzaam vrolijke, stralende zonnetjes die je voortdurend in zomersfeer brengen. De verschillende kleuren (wit, crème, geel, oranje, rood, roze, lila, paars) zijn prachtig, de bloemenharten vertonen vaak ringen in andere kleuren dan de omringende bloemblaadjes wat een schitterend effect geeft. Hier worden ze bijna uitsluitend als eenjarige planten gehouden, maar Spaanse margrieten – ze heten officieel Osteospermum ecklonis – zijn in hun Zuid-Afrikaanse oorsprongsgebied eigenlijk langlevende halfheesters die daar meer dan 1 m hoog kunnen worden. Als je de uitgebloeide bloemen zo nu en dan verwijdert, verspilt de plant geen energie aan de vorming van zaad en bloeit hij ongekend rijk door.

Uit Zuid-Afrika
Osteospermum ecklonis is, net zoals een zonnebloem, een composiet. De bloemen zijn samengesteld. Iedere bloem bestaat uit een groep piepkleine bloempjes in het hart, met daar omheen een krans van kleurige bloembladen. Bij sommige soorten en cultivars (bijv. O. jucundum ‘Star of the Veldt’) hebben die bloembladen zelfs een soort lepelvorm, bij andere zijn ze gestreept, bij weer andere naar binnen opgekruld. De vormvariatie binnen dit geslacht is enorm! Er zijn tientallen soorten Osteospermum (vroeger was de naam Dimorphotheca). Ze stammen bijna allemaal uit zuidelijk Afrika. De Spaanse margriet wordt daarom ook wel Kaapse margriet genoemd. De uitbundig bloeiende soort O. ecklonis komt in het wild voor in een klein gebied rond de Zuid-Afrikaanse kustplaats Port Elizabeth. De plant werd in 1837 voor de eerste maal beschreven door een plantenzoeker met de fraaie naam Augustin Pyramus de Candolle die hem vernoemde naar Christian Friedrich Ecklon, een Duitse botanicus van wiens hand kort daarvoor een boek over Afrikaanse planten was verschenen. Pas rond 1890 kwam de Spaanse margriet voor het eerst in Europa terecht. Andere soorten waren al eerder geïntroduceerd en werden ‘satijnbloemen’ genoemd. In Zuid-Afrika is de Spaanse margriet bekend onder namen als Jakkalsbos, Sondagsrivier madeliefie en Vanstadensrivier madeliefie. Ook de naam Veldster wordt wel gebruikt. Dan toch maar liever Spaanse margriet.

Een echte zonneplant
In ons klimaat worden de planten lang niet zo hoog als in Zuid-Afrika, meestal worden ze hier eenjarig gehouden en dan zo’n 30 cm hoog. Het grijzig groene blad maakt meteen duidelijk dat het echte zonneplanten zijn. De glanzende, prachtig gekleurde, margrietachtige bloemen worden zo’n 7-10 cm groot. Plant ze op een zonnige plek in de volle grond, ca. 40 cm uit elkaar. Een groepje Spaanse margrieten bij elkaar vormt een prima bodembedekking. Veel eisen stellen ze niet. Als de grond maar een beetje voedsel bevat en goed doorlatend is, is het goed. Ze doen het ook uitstekend in standaard potgrond in potten, bakken en kuipen. Ideaal op terras en balkon. Ze kunnen heel wat droogte en warmte hebben, maar laat de potgrond niet helemaal uitdrogen. Planten in potten na zes weken eens in de veertien dagen plantenvoeding in het gietwater geven. De jonge planten die je bij GroenRijk koopt, bloeien de hele zomer door. Spaanse margrieten zijn buitengewoon dankbare, prachtige planten. Voor veel liefhebbers zijn het ieder jaar de eerste balkon- en terrasplanten die ze kopen, gevolgd door geraniums, lobelia’s, fuchsia’s enz.

Pas op voor vorst
Spaanse margrieten zijn erg koudegevoelig. Heb je ze al buiten geplant en dreigt er nachtvorst (dat kan nog heel goed tot midden mei) dek ze dan even af met tuinvlies (ook bij GroenRijk te koop).

TIP
Spaanse margrieten kun je ook als kuipplant houden. Als je ze binnen licht en vorstvrij laat overwinteren kunnen ze jarenlang in leven blijven en fors uitgroeien.

In kort bestek
Spaanse margrieten (Osteopermum ecklonis) zijn ongelooflijk rijk bloeiende, meestal eenjarig gehouden zonneminnaars met margrietachtige bloemen die wel 10 cm groot kunnen worden en met kleuren zoals wit, crème, geel, oranje, rood, lila, paars. Prachtig in potten en bakken op balkon en terras of in de volle grond. Hoe meer zon ze krijgen, hoe beter, maar zorg wel dat de (pot)grond niet helemaal uitdroogt, dan bloeien ze de hele zomer door.