Lepelplant

Lepelplant

Ja, de Lepelplant wil regelmatig water en één keer per maand vloeibare plantenvoeding

Lepelplanten (Spathiphyllum) zijn tropische planten die uit Zuid-Amerika stammen. Ze behoren tot de familie van de Aronskelken en groeien in de natuur in de schaduw en aan de voet van de woudreuzen in de regenwouden. Alle soorten lepelplanten vallen op door hun glanzende, donkergroene bladeren en bijzondere bloemen. De bloemen bestaan uit een bloeikolf met een fraai schutblad erachter. Bij de meeste lepelplanten steken de bloemen aan lange stelen boven de bladeren uit. Bij ‘Pronto Cupido’ is dat soms minder het geval en hebben de witte, ranke schutbladen vaak een groene tip, waardoor het bijna lijkt of ze zich schuchter willen verstoppen. Heel mooi en geraffineerd! En ze geuren!

Bij de meeste soorten en cultivars – ook bij ‘Pronto Cupido’ – is de bloeikolf na ruim een week uitgebloeid en kleurt het schutblad daarna langzaam lichtgroen. Ook dan zijn ze prachtig. Die fase duurt zo’n vijf, zes weken. Daarna kunnen de uitgebloeide stengels worden afgeknipt. Ze bloeien niet allemaal tegelijk. De bloemen worden in het voorjaar gevormd en als de planten het naar hun zin hebben, bloeien ze in de nazomer opnieuw. Opvallend aan ‘Pronto Cupido’ is dat de groene bloeisteel als een heldere, puntige groene lijn in het schutblad doorloopt. De bloeikolf zelf is geelachtig tot roomwit.

Blijvende planten
Zoals de meeste lepelplanten die worden aangeboden, is ook Spathiphyllum ‘Pronto Cupido’ een hybride, wat betekent dat hij is ontstaan uit kruisingen tussen enkele van de tien bekende soorten, waarvan Spathiphyllum wallisii de belangrijkste is. Die soort stamt met name uit Colombia en Venezuela. Het zijn in de natuur en dus ook als kamerplant vaste planten die jarenlang kunnen leven en steeds opnieuw zullen bloeien. Gooi je lepelplant dus niet weg als hij is uitgebloeid. Ook zonder bloemen zijn het prachtige planten.

Verzorging
Alle Spathiphyllum’s houden van een lichte tot licht beschaduwde plek. Je moet je lepelplant dus zeker niet in de volle zon zetten. Stel je maar voor hoe de situatie in het oerwoud is. Dat betekent dat ook de temperaturen niet te laag mogen worden. Gewone kamertemperaturen zijn prima. Laat ook ’s nachts de temperatuur niet lager worden dan 15 °C. Warmer dan 23 °C  hebben ze het ook liever niet, maar dat heeft vooral te maken met verdamping en uitdroging. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, maar laat het bovenste grondlaagje wel iets indrogen voor je opnieuw water geeft. Geef ’s zomers liefst twee keer per week water. Vooral ’s winters als de lucht in huis vaak veel droger is, kun je een lepelplant zo nu en dan besproeien met een waternevel over het blad. Daardoor wordt de luchtvochtigheid rond de plant weer even verhoogd en je haalt er het stof mee van het blad, waardoor dat beter kan blijven ademen. Bij dat besproeien moet je de bloemen een beetje ontzien. Als ze nog in knopstadium zijn, mag je die wel besproeien. Door water te vernevelen voorkom je dat het blad door uitdroging bruine punten en soms zelfs bruine randen krijgt. Nog beter is het om de pot op een onderschotel met fijn grind te zetten, waar je water in kunt gieten. Dat grind (gebakken kleikorrels zijn ook goed) moet je dan voortdurend nat houden. Dat zorgt voor een constante vochttoevoer aan de lucht rond de plant. Zorg daarom ook dat de plant niet op de tocht staat. ’s Winters heeft een lepelplant zijn rustperiode, hij verdraagt dan wat meer droogte en heeft ook wat minder water nodig. Geef dan eens per maand wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Tijdens de groei en bloei liever wat vaker, bijv. eens per veertien dagen. De plant bloeit het beste door als je (zoals hierboven genoemd) uitgebloeide bloemen (het schutblad wordt dan lelijk) wegneemt. Wil je je Spathiphyllum verpotten, dan kun je dat het beste in het voorjaar doen (februari-maart). Doe dat dan niet in standaard potgrond, maar in speciale anthuriumaarde (dat heeft GroenRijk ook voor je). Potten groter dan 20 cm doorsnee zijn niet nodig. De planten die GroenRijk nu voor je heeft, staan al in potten van 17 cm doorsnee.

Lepelplanten zuiveren de lucht
Deze planten blijken uitzonderlijk goed te zijn in het verwijderen van vervuilende gassen en andere zeer fijne stoffen uit de lucht. Er zijn o.a. door de NASA uitgebreide proeven mee gedaan, waarbij bleek dat de planten zelfs zonder problemen formaldehyde opnamen en in hun weefsels opsloegen. Het glanzende, groene blad deed hetzelfde met tal van andere stoffen die schadelijk voor ons zijn. Fantastisch dus in een omgeving waar printers, kopieermachines enz. werken, een kantoor- of andere omgeving dus. Maar uiteraard ook in je living. Het enige waar ze moeite mee hebben is vetaanslag. Dat verhindert de natuurlijke ‘ademhaling’ van het blad. Een plek in een keuken waarin veel wordt gefrituurd e.d. is daarom minder geschikt. De huidmondjes in het blad, waar de plant door ‘ademt’, raken erdoor verstopt. Eerder werd Spathiphyllum wel geadviseerd voor ruimtes waar veel werd gerookt – het moest er dan wel licht genoeg zijn natuurlijk – maar sinds er veel minder wordt gerookt…

TIP
Wanneer de lucht lange tijd te droog is, kan een lepelplant soms last krijgen van rode spint. Ook daarom is het goed zo nu en dan water op het blad te vernevelen en even op de bladonderzijden te kijken of je de kleine, rode, spinachtige diertjes ziet. Een aantasting is gemakkelijk te verhelpen. GroenRijk heeft er de juiste middelen tegen.

In kort bestek
Lepelplanten zijn prachtige, rijkbloeiende, altijdgroene bladplanten die heel lang kunnen leven. GroenRijk heeft nu de speciale Spathiphyllum ‘Pronto Cupido’ in de aanbieding met prachtig glanzend donkergroen blad en sierlijke witte schutbladen achter de roomgele bloeikolven. Bloeit in voor- en najaar. De verzorging is makkelijk. Gewone kamertemperaturen zijn prima. Deze design-plant zuivert bovendien de lucht van schadelijke stoffen. Past in iedere interieurstijl.